داروی GFT505 و بهبود چربی و قند خون در افراد مبتلا به پیش دیابت

در تحقیقات کلینیکی اخیر تأثیر داروی GFT505 در بهبود اختلالات چربی و قند در افراد دارای چاقی مرکزی مبتلا به دیس لیپیدمیا یا پیش دیابت بررسی گردید.

دکتر Bertrand Cariou سرپرست این تحقیقات می گوید: این ترکیب جدید در پیشگیری ازخطرات قلبی-عروقی در افراد با چاقی مرکزی مبتلا به اختلالات قند و چربی بسیار موثر است و سبب کاهش مقاومت به انسولین و بهبود بیماری کبد چرب غیر الکلی  و بهبود  nonalcoholic steatohepatitis(NAFLD/NASH) می شود.

 این دارو سبب تحریک PPAR آلفا و دلتا (Peroxisome proliferator – activated receptors) می شود. تاثیر این دارو بیشتر از تاثیر داروی fibrates است زیرا از آنجائیکه fibrate آگونیست PPARα می باشد تنها PPAR آلفا را تحریک می کند اما داروی GFT505 هم PPAR آلفا و هم دلتا را تحریک می نماید.

نتایج این تحقیق به صورت آنلاین در مجله ی Diabetes Care (Aug,4th, 2011) انتشار یافت. دو تحقیق  S1 و S2    در فازa ΙΙ انجام گردید. در مطالعه ی اول 94 بیمار مبتلا به دیس لیپیدمیا به مدت 28 روز داروی GFT505 یا پلاسبو دریافت کردند و در مطالعه ی S2 ، 47بیمار مبتلا به پیش دیابت(Prediabetes) به مدت 35 روز داروی GFT505 یا پلاسبو دریافت نمودند.

 در مقایسه با گروه کنترل (پلاسبو)، GFT505 سبب کاهش تری گلیسرید پلاسما ناشتای بیماران مطالعه ی اول به میزان 7/16درصد و در مطالعه ی دوم به میزان 8/24 درصد می شود. همچنین مصرف این دارو سبب افزایش کلسترول HDL (خوب) درمطالعه ی اول به میزان 8/7 درصد و در مطالعه ی دوم به میزان 3/9 در صد و کاهش کلسترول کل به میزان 7/8 درصد تنها در افراد شرکت کننده در مطالعه ی دوم گردید.

تمام مقادیر چربی بعد از دو هفته از قطع درمان به مقدار طبیعی برگشت.

در قند خون ناشتا و فروکتوز آمین افراد مبتلا به پیش دیابت که درمطالعه ی S2 ثبت نام کرده و داروی GFT505 دریافت کرده بودند کاهش کم اما معنی داری مشاهده گردید و همچنین حساسیت به انسولین در این افراد بهبود یافته بود. داروی GFT505 همچنین سبب کاهش:

gamma glutamyl transferase, haptoglobin ,alkalin phosphatase, alanine aminotransferase و مقدار fibrinogen  می شود ، در حالیکه مقدار aspartate aminotransferase و C-reactive protein تغییر معنی داری نمی کند.

مصرف داروی GFT505 توسط بیماران هیچگونه اثرات جانبی مضری که سبب انصراف بیمار از ادامه ی درمان شود، به همراه نداشت.

به گفته ی دکتر Cariou: بر اساس نتایج این مطالعه ی آزمایشی ما امیدواریم که این دارو که خاصیت دو گانه آگونیستی PPAR آلفا و دلتا را دارد، به عنوان کلاس دارویی جدیدی برای پیشگیری از مشکلات قلبی عروقی مورد تایید قرار گیرد.

او می افزاید: فاز 3 مطالعات طراحی شده است، این دارو در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 و بیماران مبتلا به چاقی شکمی و مقاوم به انسولین و افراد مبتلا به کبد چرب غیر الکلی (NASH) آزمایش خواهد شد.

منبع : Diabetes care